Stresshanterings- en zelfbewustzijnstraining

cTc - Peter Lefevere

       Creatief Therapeutisch Centrum


Stresshanterings- en zelfbewustzijnstraining


'Thuiskomen bij jezelf'GroepsaanbodVanuit mijn centrum bied ik groepstrainingen aan voor begeleiders, leraren, hulpverleners, teams, leerkrachten…

Deze training is gebaseerd op de ‘Rots & Water’- methodiek van Freerk Ykema aangevuld met aspecten uit meditatie- en focustraining.‘Rots & Water’ is een psychofysieke training oorspronkelijk voor jongens en meisjes in het basis- en secundair onderwijs, voor jeugdhulpverlening en geestelijke gezondheidszorg.

Ik breid dit programma uit zodat het kan beschouwd worden als een weerbaarheids- en stresshanteringsprogramma, maar dan één dat zich onderscheidt van andere programma’s door zijn meervoudige doelstelling en het bredere pedagogische perspectief waarbinnen de training van weerbaarheid samen gaat met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden.  Weerbaarheid en solidariteit, ‘Rots’ en ‘Water’, worden in balans gepresenteerd en getraind.


Het gaat om ervaringsgerichte (fysieke) oefeningen waarbij we door lichaams- en ademhalingsbeleving, thuis komen bij onszelf.  We focussen op onze eigen kracht en zelfhantering, op onze eigen wensen en verlangens en op het mededogen en de solidariteit naar anderen toe.  De training heeft een heel sterke nawerking.  Door het bewustwordingsproces tijdens de training blijft de getrainde inhoud lang nawerken en grijpen deelnemers heel vaak naar de aangeleerde oefeningen in momenten waar onzekerheid, drukte en stress de overhand nemen.


‘Thuiskomen bij jezelf’ is een rustpunt, waarna de deelnemers, vanuit een vernieuwd, relativerend  perspectief, verfrist de werkelijkheid beleven.


De training bestaat uit één volledige dag (met een herhalings- en uitbreidingsdagen indien wenselijk vanuit de vragende organisatie). 


Praktisch.


     •De training gaat door in een ruime (bij voorkeur sport-) zaal.  Of ik kom ‘on site’, of ik bespreek een zaal in Roeselare of omgeving.  De kosten van de huur van

       deze zaal zijn ten laste van de organisatie die de training aanvraagt.


     •Deelnemers dragen sportieve losse kledij (bij voorkeur een trainings- of joggingspak).


     •Schoeisel is minder belangrijk: het grootste deel van de dag werken wij op blote voeten.


     •Deelnemers brengen een ligmatje en/of zitkussen mee.


     •Deelnemers zorgen er voor om iets te drinken bij te hebben.Wat mag je verwachten van (en na) deze dag?


          •Een groter geworden zelfbewustzijn.

          •Een blijvende focus op het belang van een goede ademhaling.

          •Concrete handvatten over hoe je met stressvolle (werk)situaties kan omgaan.

          •Een groei in empathie naar mensen en (doel)groepen toe.

          •Rust in jezelf.

          •De vaardigheid om jouw nieuwe inzichten door te geven aan anderen.Kostprijs:  op aanvraag.Copyright © All Rights Reserved